Vad ÄR EN KREDITUPPLSYNING?

Man tar alltid en kreditupplysning när du ansöker om lån eller ett kreditkort. Detta gör man för att kunna göra en bedömning om hur stor återbetalningsförmåga du har. Enligt konsumentkreditlagen måste alla långivare göra en kreditupplysning på dig som vill ansöka om ett kreditkort eller låna pengar.

När en långivare gör en kreditupplysning kan dom se följande saker –

  • Hur många andra som har gjort en kreditupplysning. ( Har du många kreditupplysningar på kort tid kan detta tolkas som negativt för en eventuell långivare )
  • Din senaste deklareade inkomst.
  • Om du har en tillsvidare anställning eller t.ex vikariat.
  • Ev betalningsanmärkningar.
  • Ev skuldsaldon hos kronofogden.
  • Vilken kommun du är skriven i.
  • Om du bor ensam eller om du har barn.

Om ett företag tar en kreditupplysning på dig kommer du alltid få veta detta, antigen får du hem ett brev där det står vilket företag som har tagit en upplysning på dig och vilka uppgifter om dig dom fått se. Har du Kivra så kan du få ett e-brev där med.

Två olika typer av kreditupplysningar

Det finns faktiskt två olika typer av kreditupplysningar, den ena är personupplysning och den andra heter mikroupplysning.

Mikroupplysning – är en mindre omfattade kreditupplysning där långivaren får reda på namn, adress, betalningsanmärkningar och skuldsaldo hos kronofogden.

Personupplysning – är en mer omfattade kreditupplysning där långivaren får reda på namn, adress, betalningsanmärkningar och eventuella skuldsaldon hos kronofogden, inkomst, information om äktenskapsförord, fastighetsinnehav och information om du har haft tidigare betalningsanmärkningar och skulder.

Lån utan kreditupplysning

Idag finns det ett flertal långivare där du kan ta ett snabblån utan kreditupplysning, med detta menas att långivaren inte tar sin kreditupplysning på den traditionella upplysningscentralen ( UC ). När man vill låna pengar utan en kreditupplysning så är det oftast snabblån utan uc som man brukar använda sig av. Idag har dock även kontokredit utan uc blivit mer populärt.

Lämna en kommentar